Ağır sanayide soğuk haddeleme işlemi, yarı mamul haldeki malzemenin, herhangi bir ısıl işlem görmeden işlenmesini ifade eder. Soğuk haddelenmiş rulo sac hammaddesi bu işleme örnektir.
Soğuk Haddelenmiş Rulo Sac
Herhangi bir ısıl işleme maruz bırakılmadan, belirli ölçülerdeki çelik rulo sacların kesilmesi ve diğer işlemlere tabi tutulmasıdır. Soğuk haddeleme işlemi yapısı itibariyle çelik hammaddesine daha fazla nitelik kazandırır.
Soğuk Haddeleme Teknolojisi
Hammadde öncelikle sıcak bobinlerde işlenir. Daha sonra asitleme işlemi uygulanır. Asitleme işlemi hammaddenin yüzeyinde bulunan tüm tozların ya da pisliklerin arınması için gerçekleştirilir.
Daha sonra sac ürünlerinin kenarları kesilir ve yağlanır. Bu işlemden sonra tersinir tezgahta ileri ve geri doğrultuda inceltilir. Ayrıca bu tezgahlarda soğutma işlemi gerçekleştirilir. Böylece sıcak haddeleme bobinlerdeki işlemlere göre daha düz kenarlar ve yüzeyler elde edilir.
Haddeleme işlemi soğuk haddehane adı verilen yerlerde gerçekleştirilir. Buradaki hammadde konveyör bantlarına malzeme yerleştirilir. Malzeme uygun şekillerde döndürülür. Şekil verici merdanelerin arasından geçen hammadde rulo halini alır.
Tüm haddeleme işlemi bilgisayarlar aracılığı ile gerçekleştirilir. Çelik hammaddesinin haddeleme işlemi doğrultusunda şekil alabilmesi için tüm verileri bilgisayar içerisinde mevcuttur. Ayrıca hadde aralıklarına göre çelik hammaddesi işlem görür.
Çok yüksek tork değerine sahip haddeleme merdaneleri sayesinde yassı çelik hammaddesi son halini alır.
Birkaç farklı tezgahta soğuk haddeleme işlemi tamamlanır ve malzeme rulolar halinde depo yerlerine sevk edilir.
Her biri 5 ton ağırlığında olan rulolar verilen sipariş üzerine depolardan kullanım alanlarına doğru sevk edilir.
Özellikleri Nelerdir?
Rulo sac üç grupta haddeleme işlemine tabi tutulur:
- Ruloların bulunduğu sıcak bobinlerde; dilme, kenar ve boy kesme işlemleri uygulanır.
- Sıcak bobinlerde bulunan hammaddeye asitleme ve tavlama işlemi uygulanır. Ayrıca temperleme adı verilen işlem de uygulanabilir. Bu yöntem de soğuk haddelemenin türlerinden bir tanesidir.
- Soğuk bobinlerin yüzeyi kalay ya da krom adı verilen maddelerle kaplanır.
Yurtiçi ve yurtdışı standartlarına uygun bir şekilde üretilirler. 0,25 milimetre ile 3 milimetre arasında değişen kalınlığa sahiptirler. Daha çok müşterinin istekleri doğrultusunda işleme tabi tutulurlar. Bazı işlemleri müşterinin kendisi gerçekleştirmek isteyebilir.
En az 2 ton ve en fazla 26 ton istifleme ağırlığına sahip olacak şekilde üretilirler.
Uzmanlar ve bazı makineler tarafından kalite kontrolleri gerçekleştirilir. Partiler halinde üretilirler. Oldukça hafif ve dayanıklıdırlar.
Nerelerde Kullanılır?
Ağır sanayide oldukça talep gören bir malzemedir. Ayrıca:
- Otomotiv sektöründe otomotivin bazı parçalarının üretiminde hammadde olarak kullanılır.
- Panel radyatör üretiminde,
- Çelik boru ve profil boru yapımında,
- Mobilya sektöründe,
- Beyaz eşya yapımında,
- İnşaat ve yapı malzemelerinde hammadde olarak,
- Metal kalıpların imalatında hammadde olarak,
- İnşaat yapılarının bazı bölümlerinde
Yaygın olarak kullanılırlar.
Rulo Sac Kullanmanın Avantajları
Rulo sac levha yapısı itibariyle dayanıklı ve oldukça kullanışlıdır.
Soğuk haddelenmiş rulo sac üretiminde soğutma ya da oksidasyon işlemi uygulanmaz. Böylece daha iyi yüzey elde edilir. Ayrıca tolerans aralığı daha yüksektir.
Soğuk haddelenmiş rulo sac ürününe yağlama işlemi kolaylıkla yapılabilir. İmalat özelliğinden dolayı mukavemet artışı daha yüksektir. Boyut toleransı diğer hammaddelere göre daha yüksektir.
Soğuk haddeleme yöntemi sayesinde, sac kalınlığı çok ince boyutlarda üretilebilir. Soğuk haddeleme işleminde önemli olan soğutma ve yağlama işlemidir. Bu işlemlerin özenle gerçekleştirilmesinden sonra merdaneler yardımıyla hammaddeye şekil verilir.
Daha sonra soğuk haddeleme işlemi tamamlanmış olur.