Sanayi de kullanılan bazı metallerin, bazı metallerle kaplanması fikri, sanayi dönemine aittir. Galvanizli sac malzemesinin bulunuşu da bu dönemlere rastlar.
Galvaniz İşlemi Nedir?
Galvaniz işlemi; sanayide kullanılan bazı malzemelerin daha uzun süreli kullanılması için yapılan daldırma ve kaplama işlemidir. İlk defa İtalyan fizikçi Luigi Galvani tarafından bulunmuştur. Çelik, demir ya da alüminyum gibi metaller, galvaniz kabı adı verilen ve içinde eriyik halde bulunan çinkonun içine daldırılır. Burada bir süre bekletilir. Galvaniz işlemine başlamadan önce metaller iki farklı havuzda bekletilir. Böylece tamamen steril hale getirilirler. Havuzlarda bekletilen metaller Flenk adı verilen havuzlara alınır. Böylelikle metal toksik etki gösteren kimyasallardan temizlenmiş olur. Daha sonra çinko kaplama işlemine geçilir.
Galvanizli Sac Nedir?
Galvanizli sac malzemesi çinko havuzuna koyulur. Burada çinko ile kaplanması sağlanır. Bu işlemi yapmanın amacı, metali dış etkenlere karşı koruyabilmektir. Böylelikle korozyona uğramayan ve daha dayanıklı bir malzeme elde edilmiş olunur. Metalin içine koyulduğu çinko havuzu 680 derecedir. Çelik malzeme havuzdan çıkarıldığında oksijenle reaksiyona girer. Çinko havayla temas ettiğinde hızla soğur ve sertleşir. Yani çelik metalinin üzerine yapışır ve katılaşır. Böylelikle çelik ile bütünleşmiş olur. Daha sonra metalin yüzeyindeki pürüzler ve diğer malzemeler giderilir. Kesim işlemi yapıldıktan sonra galvanizli sac ürünü artık kullanıma hazırdır. Bir diğer galvanizleme yöntemi de sürekli galvanizlemedir. Bu yöntemde metal malzeme sürekli olarak çinko banyosundan geçirilir.
Banyodan geçerken bir rulo çelik bobin üzerine baskı uygular. Çelik bobin yaklaşık olarak dakikada 200 metre kadar hareket eder. Çelik malzemede istenilen kalınlığa ulaşmak için basınçlı hava kullanılır. Metalin yüzeyindeki çinko kaplama basınçlı hava ile uzaklaştırılır.
Tüm bu işlemlerden sonra malzeme oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.
Nerelerde Kullanılır?
Uygun şekil verilen galvaniz sac ürünleri:
- Yapı sektöründe,
- Çatı kaplama işlemlerinde,
- Sandviç panel olarak,
- Binaların iç ve dış yüzeylerinde,
- Beyaz eşya imalatında,
- Otomotiv sanayi,
- İzolasyon ve kaplama işlemlerinde,
- Havalandırma ve iklimlendirme tesislerinde,
- Akaryakıt ve su depolarının üretiminde,
- Boru ve profil üretiminde,
- Elektrik kablo kanalı üretiminde,
- Kablo sanayinde,
- Madeni eşya ve ambalaj sanayinde,
- Prefabrik yapı üretiminde,
- Baraka, silo ve depo gibi büyük alanların inşaatında
Yaygın olarak kullanılırlar.
Avantajları Nelerdir?
Galvaniz sac özellikleri yapısı itibariyle oldukça fazladır. Bunun yanı sıra birçok avantajı da bulunmaktadır:
- Kullanıldığı ürünlerin direncini artırır. Metal ürünler yapısı gereği; nem, korozyon ve diğer dış etkenlere karşı uzun süre dayanamaz. Çinko ile kaplaman bu metal ürünleri böylelikle dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale getirilmiş olunur.
- Uzun süreli kullanım imkanı sağlar.
- Kolay şekillendirilebilir. Bu yüzden birçok sektörde kullanılabilir.
- Üretim maliyeti düşüktür. Ayrıca kolay ve hızlı bir şekilde üretilebilir.
Galvanizli sac ürünleri günümüzde birçok sektör tarafından kullanılıyor. Dayanıklı ve ekonomik olmasından dolayı birçok yapı malzemesinin de maliyetini azaltıyor.